ZZ Baćo Vrbas pruža konsultantske usluge za implementaciju HACCP sistema. Ove delatnosti obavlja stručan tim ljudi iz oblasti inženjerestva prehrambenih tehnologija koji su sertifikovani za pružanje ove vrste konsultantskih usluga.

Kome je namenjen, šta je cilj, zakonska obaveza

HACCP sistem je namenjen svim privrednim subjekatima u lancu proizvodnje prehrambenih proizvoda (od proizvođača prehrambenih proizvoda, preko skladištara, odnosno distributera istih, pa sve do ugostiteljskih objekata). Osnovni cilj uspostavljanja HACCP sistema  unutar pomenutih tipova preduzeća je osiguranje zdravstvene bezbednosti  proizvoda.  Po novom Zakonu o bezbednosti hrane obavezna je implementacija  HACCP sistema, tako da je prema istom Zakonu, za  krajnji rok početka aktivnosti na implementaciji, naveden 10. jun 2011. godine.

Definicija I nekoliko reči o HACCP sistemu, redosledu aktivnosti na implementaciji sistema

Prema definiciji navedenoj u Codex Alimentarius-u, najstarijem zakonu o bezbednosti hrane HACCP je sistem za identifikaciju, ocenjivanje i kontrolu opasnosti od značaja za bezbednost hrane (Hazard Analysis and Critical Control Points). Iz ovoga je jasno da su aktivnosti propisane HACCP sistemom zasnovane  na preventivnom delovanju, a ne samo na analizi gotovog proizvoda. Obaveza privrednog subjekata je da oformi HACCP tim koji će prema smernicama našeg konsultantskog tima, obezbediti sve neophodne informacije o procesima unutar preduzeća koji mogu imati uticaj na zdravstvenu bezbednost proizvoda. Ove podatke, na dalje treba sistematizovati, radi definisanja kritičnih kontrolnih tačaka u kojima će biti glavni akcenat preventivno-kontrolnog delovanja. Rezultat svih ovih aktivnosti je formiranje HACCP studije. Za izradu studije, ali i ostalih dokumenata, nosioca sistema, kao i za obuku osoblja u cilju implementacije i sprovođenja HACCP sistema svoje konsultanste usluge pruža stručan tim ZZ Baćo.

Mapa sajta | Prilagodjeno stampi | © 1993 - 2021 Zemljoradnička zadruga Baćo Vrbas | Napravljeno uz pomoc mojoPortal | HTML 5 | CSS | design by dcarter